Wat valt op en wat zijn de “trends”?

Vaak krijg ik de vraag; wat zijn eigenlijk de trends en ontwikkelingen in relatiecoaching? Er zijn natuurlijk continue nieuwe theorieën en technieken, maar er is iets wat mij de laatste tijd erg opvalt..

Mensen komen vaak te laat bij een relatiecoach. Hiermee bedoel ik niet dat mensen 5 min te laten komen op de afspraak, maar

maanden of zelfs jaren te laat. Het blijkt dat veel stellen pas hulp zoeken als de crisis heel diep is. Dit komt vooral door het taboe wat er helaas nog steeds op rust. Ik wil iedereen die denkt dat je pas naar relatiecoaching moet gaan, als je een scheiding overweegt, graag wat vragen:

  • Waarom ga je periodiek naar je tandarts?
  • Waarom breng je je auto geregeld naar de garage voor een beurt?

Exact, dat doe je omdat je graag in vroeg stadium bewust wordt van eventuele issues. Hierdoor kan je ze oplossen en verdere (lees; duurdere/impactvollere) schade voorkomt. Het blijkt dat veel stellen pas hulp zoeken als de crisis heel diep is. Tijdige relatiecoaching kan een echte crisis helpen voorkomen. Ook hiervoor geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Twee trends

Ik zie gelukkig steeds meer een verandering hierin. Steeds meer mensen komen nu voor een echte escalatie langskomen of juist als het erg goed gaat. Dan vinden ze het vaak belangrijk om het goed te houden en willen ze kijken hoe ze dit kunnen vasthouden.

Tegenwoordig boeken dan ook veel stellen eens/per (half) jaar een coachingsessie om te evalueren (“APK-tje”) en samen de stand van zaken op te maken. Dit zien zij als echte kwaliteitstijd samen door te brengen en is een heus cadeau aan jezelf en de ander. Zo houden ze de verbinding met elkaar optimaal.

Daarnaast zie ik steeds meer dat mensen (met een relatie) alleen komen om aan henzelf (en dus de relatie) te werken. Deze mensen zijn over het algemeen bijna succesvoller in het herstellen van hun relatie dan stellen. Ik kan dit niet goed verklaren. Al heb ik hierover wel een aantal hypotheses: bv dat die mensen echt bereid zijn om naar zichzelf en hun aandeel in de relatie te kijken. Een andere gedachte is dat deze mensen wellicht in een eerder stadium zich melden. Of de relatie niet nog meer op scherp willen zetten door relatiecoaching voor te stellen en daarom alleen komen.

Ik hoop dat ik je hiermee wat inspireer en meer inzicht heb gegeven in wanneer mensen een relatiecoach bezoeken.

Wil je hierover meer weten of over andere trends? Neem gerust contact op!

verlangen, verwijt, liefde, relatie