Wat is het verschil eigenlijk tussen relatietherapie en relatiecoaching?

Vaak krijg ik de vraag: heb ik een therapeut of coach nodig? En wat is eigenlijk het verschil tussen relatietherapie en relatiecoaching? In dit bericht wil ik graag mijn visie hierop geven.

Wanneer een stel hulp zoekt bij relatie-issues, dan zeggen ze meestal: “we gaan in relatietherapie”. Relatietherapie is dan niet bedoeld als vorm, maar gewoon als naam voor een methode van support bij relatieproblemen, of dat nu relatiecoaching of niet is. Maar wat is dan het verschil tussen relatietherapie en relatiecoaching eigenlijk?

Een relatietherapeut

Een therapeut is officieel een behandelaar. Je gaat er naartoe als je iets mankeert. Heb je last van je rugpijn dan ga je naar de fysiotherapeut of chiropractor. Heb je een onverklaarbare pijn, dan bezoek je de huisarts. Vergelijkbaar ga je naar een relatietherapeut als er iets aan je relatie mankeert.

Een relatiecoach

Vergelijk de situatie eens met een elftal. Als het team niet in vorm is, spelers elkaar tegenwerken, ego’s elkaar in de weg zitten of moedeloosheid toeslaat, dan kijkt iedereen naar de coach. Een coach kijkt samen met het team naar gevoelens, afstemming, vertrouwen, samenwerking en communicatie. Het is belangrijk om te werken aan verbindingen: af en toe dient iemand je een spiegel voorhouden over je eigen rol en verantwoordelijkheid, je out-of-the-box mogelijkheden stimuleren, je de andere kant laten zien, oefeningen doen om de ander te vertrouwen, maar ook verbinding creëren en zorgen dat jouw krachten tot uiting kunnen blijven komen.

Voor het verbeteren of herstellen van de verbinding heb je een coach nodig. En alleen als iemand ondertussen ergens last van heeft in het elftal, een blessure, een psychische blokkade, dan gaat hij naar een therapeut.

Er zijn altijd momenten dat het even minder vanzelf gaat binnen een relatie, dat is normaal. En als het te lang duurt of intens wordt, is het belangrijk om versterking in te roepen. Dit geldt tevens bij (grotere) teams in bedrijven, maar ook bij stellen.

Een romantische illusie

Volgens een romantisch vooroordeel zou een liefdesrelatie vanzelfsprekend altijd goed moeten zijn. Net als in alle liefdesfilms. Je houdt van elkaar, en DUS moet je het altijd fijn hebben samen, wil je alles samen doen, heb je een hoog seksueel verlangen en ben je bereid alles voor de ander te doen.

vrijen, seks, sex, intimiteit, relatiecoach of relatietherapie?

Voor de meeste stellen geldt dit vooral in de beginfase van een relatie. Dan creëert verliefdheid een biochemisch reactie, waardoor werkelijk alles aan de ander fijn en geweldig is. Maar de meeste stellen komt na een tijdje de fase, waarin ze zichzelf opnieuw uit moeten vinden en de verbinding even moeten zoeken. Het moderne leven is een complexe opgave: werken, huishouding, familie BV runnen, gezondheid, sporten en je sociaal leven. Veel mensen zijn geregeld moe, voelen irritaties en ondertussen verwachten we van elkaar dat we elkaar continue leuk en woest aantrekkelijk blijven vinden.

Dus kies ik voor een relatietherapie of relatiecoaching?

Ik ben coach. Mijn basis is het doel waarmee iemand binnenkomt en ik help jullie om daar te komen. Voor stellen is dat doel vaak zijn om samen (weer) gelukkiger te worden, verbinding te voelen of het vertrouwen te herstellen. Maar soms willen ze ook over een bepaald onderwerp afstemming zonder ruzie. Daarvoor gebruik ik verschillende methoden en oefeningen. En uiteraard veel met elkaar praten. Ik stimuleer het nemen van je eigen verantwoordelijkheid en creëer bewustwording van je gevoelens. Uiteraard is het cruciaal dat je hierbij je eigen verantwoordelijkheid neemt. Dat is voor mij de essentie van coaching!

Een therapeut/psycholoog gaat uit van het probleem van een koppel: welk gedrag moet gestopt wordenMaar in de praktijk zal dit verschil tussen relatietherapie en relatiecoaching vaak beperkt merkbaar zijn. Meestal vinden mensen een connectie met professional vooral cruciaal, in combinatie met veiligheid. Daarom bied ik de mogelijkheid om vrijblijvend en kosteloos een sessie van 45 minuten met mij te ervaren.

Als je hierover vragen hebt, ben je welkom in mijn praktijk in Utrecht.