Mijn werkwijze

Als coach heb ik veel ervaring in het 1 op 1 begeleiden van mensen. Immers, je kan een ander niet veranderen, alleen jezelf. Geregeld merk ik dat issues die spelen in een relatie, ook zich uiten in verbinding met anderen, op het werk, met familie, je ex. Het is daarom zinvol om te kijken naar je eigen aandeel hierin. Immers, dat is de overkomst tussen al deze verbindingen. Dat doe ik met verschillende methoden en technieken.

Uiteraard kan je ervoor kiezen om te vluchten (in kenmerkend vlucht-gedrag zoals drank of andere verslavingen, of het verlaten van je partner), echter de kans is groot dat je hetzelfde issue later in je leven nogmaals tegenkomt. Daarom geloof ik in het aangaan van de confrontatie met jezelf, maar dan wel op een gezonde, begeleide en veilige manier. Hierdoor kan je leren en groeien.

verslaving
vluchtgedrag of romantiek?

Welke methoden en technieken gebruik je?

Relatiecoaching bestaat uit: oefeningen en samen praten (en dan ook werkelijk luisteren naar elkaar) en gevoelens, aannames en gedachten te onderzoeken.

Oefeningen

Bewezen methoden en technieken die ik toepas in relatiecoaching zijn: geweldloze communicatie, het verbindingswiel, de 5 liefdestalen, dramadriehoek, FEMS, EFT, the Work en het genogram. Ook maak ik gebruik van vragenlijsten om een beter beeld te krijgen waar jij en je partner in verschillen en overeenkomen. Deze vragenlijsten zijn door mijzelf geoptimaliseerd op basis van de praktijk. Hierdoor zijn ze toepasbaarder dan de reguliere varianten.

Een methode waar ik veelvuldig mee coach is systemisch werk. Dit resulteert vaak in snel resultaat en diep inzicht op gevoelsniveau. In opstellingen komen vaak vele onzichtbare onderwerpen aan de oppervlakte. Dit kan zijn in je familie van herkomst, je huidige relatie/gezin, maar ook het gewenste systeem (lees: je huidige relatie). Welke stappen kan jij nu zetten om dichterbij de gewenste situatie te komen?

Daarnaast werk ik met een lichaamsgerichte therapievorm genaamd brainspotting. Hierdoor kan je anders omgaan met oude pijn en trauma.

Communicatie

In mijn sessies ga ik ook in op de theorie achter een bepaalde filosofie. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, en er zijn ook vele wegen die naar meer verbinding, intimiteit en geluk leiden.

Daarnaast stel ik veel vragen. Deze vragen helpen mij met 3 zaken:

 • Dat ik een helder beeld krijg
 • Dat iemand zichzelf bewust wordt
 • Dat de ander zich bewust wordt van jouw wereld

Wat ik vaak zie bij terugkerende ruzies is dat mensen een achterliggende behoefte of verwachting hebben, die voortvloeit uit één (of meerdere) van de onderstaande 5 vragen:

 1. Ben je er of niet?
 2. Voel ik je (als ik in je ogen kijk)?
 3. Ben ik belangrijk (voor jou)? Zie je me (echt)?
 4. Kan je me (ver)dragen? Mag ik op je leunen?
 5. Mag ik verschillen/anders zijn dan jij/mag ik mezelf zijn?

Soms uiten deze vragen zich in verwijten, maar eigenlijk is de basis ervan een verlangen.

Daaronder zit vaak angst. Het is interessant om naar deze angst te gaan kijken, zonder oordeel.

Wat levert relatiecoaching jou op?

Dit traject helpt je om:

 • Inzichten te krijgen in je eigen patronen en de onderliggende gevoelens
 • De oorzaken hierachter in beeld te krijgen
 • Nu effectiever/anders/beter met situatie om te gaan
 • Effectiever te communiceren (en daarom meer gezien, gehoord en begrepen voelen)
 • Meer liefde en vertrouwen te ervaren
 • Intensievere intimiteit en seksualiteit beleven
 • Evt beter afscheid van elkaar te nemen
 • Evt leren een betere verbinding aan te gaan met een nieuwe partner.

Kortom, door relatiecoaching ervaar je meer verbinding, geluk en intimiteit in je relatie.

relatie, verhuizing, samenwonen