Wie ben ik?

Mijn naam is Anne Marie Trip: relatiecoach in Utrecht. Ik woon met mijn gezin ook in Utrecht.

Van jongs af aan ben ik geboeid door de liefde en wat de impact ervan is op jezelf. Waarom loopt de ene relatie zo stroef en de andere juist (te?) soepel? Wat maakt dan dat iets (ogenschijnlijk) kleins je toch zo intens kan raken? Wat is het geheim van een gelukkige relatie? Welke elementen spelen hierin een rol?

En ook wat is het gevolg een ongezonde relatie op een volgende generatie? Welk beeld krijgen zij mee over liefde en geluk? Wat is de impact hiervan op de partner-keuze?

Vanuit deze nieuwsgierigheid ben ik zelf gaan zoeken: wat zijn de succesfactoren in een gezonde en fijne relatie? Wat is helpend gedrag en wat is juist destructief? Wat heb ik geleerd van de break-up met de vader van mijn zoon? Het makkelijkste wat ik kan doen is hem volledig de schuld geven, maar dat is uiteraard totaal onwaar. En nog veel belangrijker: dat zou mijn ontwikkeling, leercurve en groei ernstig in de weg hebben gestaan.

In eerste instantie ging ik destijds vooral veel lezen: van boeken tot wetenschappelijke artikelen. Ik leerde dat er enorm veel bekend is. Ik heb hulp gezocht van coaches en andere experts. Over sommige onderwerpen ging ik met mensen praten en samen kijken of er herkenning was. Ik merkte dat ik daar veel plezier aan beleefde. Daarom ben ik me vervolgens verder gaan verdiepen middels opleidingen.

Naast deze nieuwsgierigheid, zijn mildheid en compassie essentiële elementen van mijn werkwijze. Ik veroordeel nimmer. En ik nodig jullie ook zeker uit in onze sessies ditzelfde te doen naar elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat in deze kwetsbaarheid een ongekende kracht zit. Ik ben benieuwd om jouw superkrachten te ontdekken.

Anne Marie relatietherapie

Werkervaring

Van huis uit ben ik wetenschapper. Dit maakt dat ik altijd vanuit een analytische blik kijk naar situaties en snel verbanden zie. In 2011 ben ik opgeleid tot coach via de methodiek van coaching campus van Mentally Fit. Enkele jaren later heb ik de erkende opleiding relatiecoaching bij Civas succesvol afgerond. Daarna ben ik geslaagd voor de vervolgopleiding in relatiecoaching aan het Sonnevelt instituut.

De afgelopen 20 jaar heb ik diverse commerciële rollen bij grote (internationale) organisaties bekleed (en ben ik ook nog steeds werkzaam in het bedrijfsleven). Ik ben dan ook erg bekend met de dynamiek in corporate organisaties. Wanneer spanningen oplopen in bedrijven, komt er altijd meer druk op de interacties tussen mensen. Door mijn coachings-achtergrond, kan ik snel een beeld krijgen van wat er werkelijk speelt.

Ik vind het dan ook een eer en voorrecht om beiden activiteiten te mogen combineren. Ik voel me erg gezegend dat ik deze 2 dingen kan/mag doen en daarmee zoveel verschil kan maken.

Regelmatig wordt mij gevraagd naar de “grote” stap van marketing naar relatiecoaching. Echter, ik zie vooral overeenkomsten. Marketing is het invullen van de behoefte van je klant. En kijken naar de achterliggende behoefte. Datzelfde geldt voor je partner die boos is ook: wat wil hij/zij eigenlijk echt? Vaak is het niet gelijk krijgen (of boos zijn), maar iets (samen) bereiken. En wat is eigenlijk jouw werkelijke behoefte? Waar zit voor beide partijen de toegevoegde waarde?

Daarnaast is communicatie een ontzettend belangrijk aspect van marketing, EN ook essentieel in goede relaties. Soms zeggen cliënten mij wat ze willen/verwachten van mij (bv “ik wil dat jij mijn partner eens even de waarheid vertelt, of “ik wil geen zweverig Jomanda-gebeuren”). Mijn reactie hierop is: je krijgt wellicht niet altijd wat je zegt dat je wilt, maar wel wat jij en jullie relatie nodig hebben op dat moment.

Kortom, in de basis lijken de 2 jobs ook erg op elkaar en draagt het beiden bij aan een groter doel (gezonde en liefdevolle wereld). Ik denk dat ik door beiden te doen, ik ook beter ben in de andere functie (coaching helpt me met marketing-werkzaamheden, en marketing helpt me als ondernemer en als relatiecoach om praktisch/concreet te blijven).

Waarom naar Anne Marie (relatiecoach in Utrecht)?

Zelf ben ik erg sensitief en pik ik veel (onbewuste) signalen en emoties op. Dit combineer ik met mijn rationele en analytische vaardigheden. Dat zorgt er mede voor dat we snel tot de kern kunnen komen. Hierdoor kan ik jullie optimaal begeleiden naar meer intimiteit, geluk en verbinding.

Ik ben open-minded en geen enkel onderwerp is taboe (seksuele problemen, gevoelens voor een ander, polyamorie, jezelf kwijt zijn, twijfel over je geaardheid etc.). Ik kan confronteren, ballontjes oplaten (om jou het sociaal wenselijk gedrag los te kunnen laten), spiegelen, kennis delen t.a.v. allerlei theorieën over relaties, inspireren hoe andere stellen dingen doen en empoweren. En vooral veel vragen stellen en luisteren op verschillende niveaus. Ik kijk hierbij o.a. erg naar micro-expressies.

Verder werk ik vanuit respect, mildheid, veiligheid, humor en ontspanning. Daarbij gebruik ik diverse oefeningen en technieken om jullie te helpen dichter bij de gewenste situatie te komen. Systemisch werk is iets wat ik vrijwel altijd inzet bij coaching. Dit is echt een magische methode, waarmee snel resultaat te boeken is.

Een andere methode die erg kan ondersteunen bij het verwerken van oude pijn en vervelende ervaringen uit het verleden is brainspotting. Deze effectieve methode kan erg helpen bij individuele zaken, die nog veel (werk)ruimte innemen van de hersenen.

Ik begeleid vanuit rust en zoek daarin de ruimte om met energie jullie te laten bewegen. Soms voeg ik hier een scheutje power/activatie aan toe. Hierdoor is er verandering (blijvend) mogelijk.

Vanzelfsprekend creëer ik een veilige, positieve omgeving, waarbij iedereen zichzelf kan zijn.

Anne Marie Trip, coach, relatiecoach, relatietherapie
Anne Marie: relatiecoach in Utrecht

Gratis intake?

Uiteraard zijn alle gesprekken vertrouwelijk. Jullie zijn altijd welkom (m/v/x) om voor een gratis en vrijblijvende intake/kennismaking van 30 minuten (indien je niet doorgaat). Daarna kunnen we eventueel in een aantal sessies van zo’n 90 minuten te kijken naar jullie patronen, gevoelens, verwachtingen en behoeftes. Soms willen mensen gelijk beginnen zonder intake-gesprek, en dan ben ik helaas genoodzaakt om de eerste 30 minuten van je sessie wel te factureren.

Mocht een onderwerp niet aansluiten bij mijn expertise of mogelijkheden, dan is dat geen probleem! Ik heb namelijk ook een landelijk netwerk van andere coaches, trainers, seksuologen en therapeuten om naar door te verwijzen.

Maatschappelijke betrokkenheid

Vanuit mijn maatschappelijke betrokkenheid, draag ik dan ook vrijwillig bij aan mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit doe ik zo’n 5% van mijn werktijd minimaal. Zo ben ik bijvoorbeeld actief als mantelzorger (enkele nachten bekenden opvangen na (ongeplande) ziekenhuisopname of juist een co-bezoek aan zorgverlener). In sommige gevallen bied ik mijn hulp aan bij mensen die het (financieel) even zwaar hebben. In andere gevallen toon ik mijn steun middels een bloemetje of een kaartje of gezamenlijke wandeling, doneer ik bloed of organiseer ik een workshop voor het lokale AZC. Tevens ben ik betrokken bij bureau Clara Wichmann inzake #metoo, en ben ik in 2021 ook mentor bij HBA.

Daarnaast drink je bij mij tijdens je sessie altijd koffie en thee van lokale ondernemers, veelal biologisch. Ik vind het belangrijk om lokale ondernemers hierin te ondersteunen.

lhbtiq+, maatschappelijk betrokken

Achtergrond van de opleidingen

Civas: deze opleiding is op HBO-niveau en het behaalde diploma wordt erkend door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), de Landelijke Vereniging Natuurlijke Geneeswijzen (LVNG), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG) en het Verbond Van Energetisch Therapeuten (VVET).

Sonnevelt: deze opleiding is tevens op HBO-niveau en wordt erkend door Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG), beroepsorganisatie BATC en Stichting Nederlands Register voor Opleidingen (SRNO). Kortom, ik ben een gediplomeerd Relatiecoach. 

In 2021 ben ik begonnen aan de opleiding systemisch coachen bij het Bert Hellinger Instituut Nederland. Dit maakt mij als coach in staat om nog sneller waardevolle inzichten boven tafel te krijgen.

In september 2021 heb ik een andere bijzondere methodiek: brainspotting afgerond en mag ik mezelf brainspotting practitioner noemen. Hierover staat uiteraard meer informatie elders op de site.