Organisatie begeleiding en coaching

Systeem op het werk

Jij en al je relaties hebben een eigen systeem. Veel van de issues die in de privé-situatie spelen, spelen ook op de werkvloer. We nemen onszelf natuurlijk gewoon mee naar het bedrijf, waar we in een ander systeem terecht komen. Wat echter opvalt, is dat het tussen collega’s moeilijker is om werkelijk jezelf te tonen. Dit geeft namelijk het gevoel dat mensen zich kwetsbaar opstellen, wat angst voor vergroting van een issue geeft. Dit heeft impact op de interactie tussen mensen, het vertrouwen en manier waarop wordt omgegaan met conflicten.

teambuilding, zakelijk, afspraken, werkrelatie

Dynamiek in corporate organisaties

Door mijn jarenlange ervaring in diverse corporate organisaties, kan ik ook goed de vertaalslag maken naar het bedrijfsleven. Coaching in een bedrijf behoort ook zeker tot mijn deskundigheid. Dat is vooral geschikt wanneer er zaken spelen in de verbinding tussen 2 mensen.

Ook hierbij werk ik graag systemisch. Er wordt daarmee ongelooflijk veel zichtbaar: wat er eigenlijk speelt in de onderstroom van het systeem. Dit heeft tot gevolg dat we snel resultaat boeken en samen komen tot een dieper inzicht op gevoelsniveau.

Een andere methode die effectief kan zijn op de werkvloer is de 5 liefdestalen van Gary Chapman. Dit klinkt wellicht wat raar in de zakelijke context, maar dit is erg waardevol. Met je collega’s heb je ook lange termijn (werk)relaties. Hierbij is erkenning en waardering van ieder teamlid een belangrijk aspect. Echter, wat als jij alleen Chinees spreekt, maar je manager zijn waardering uitspreekt in het Russisch? Dat is voor beiden een frustrerende situatie. Inzicht in de voorkeurstaal van de jezelf en de ander, kan dan helpen om de band te versterken en je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten.

Conflict management

Discussies en oplopende spanningen is een bekend probleem in de zakelijke wereld. Gebaseerd op (onjuiste) aannames, worden beslissingen gemaakt. Het 4 stappen model van de geweldloze communicatie techniek, kan je hierbij helpen. Het stimuleert de dialoog, het vertraagt automatische reacties en verdiept het gesprek door te praten over jouw gevoelens en de achterliggende behoefte/wens die je hebt.

Iets vergelijkbaars doet het wetenschappelijk onderbouwde model EFT (=Emotionally Focused Therapy). Het stelt de emoties van de mensen centraal en streeft naar een verbeterde emotie-interactie binnen het systeem. EFT is een integratief model, waarin drie perspectieven gecombineerd worden: de hechtingstheorie, het intrapsychische perspectief en het interpersoonlijke- of systemische perspectief. Dit zorgt voor meer wederzijds begrip en helpt je om uit de ingeslepen patronen te komen.

#MeToo in het systeem op het werk

Tevens ben ik #MeToo-deskundige en kan ik duidelijk uitleggen wat de invloed is van ongewenst gedrag en seksuele intimidatie op de werkvloer. Wat zijn de taboes die hier nog steeds op kleven in de jaren ’20? Wat een werkgever kan doen om een ongezonde cultuur te herstellen? Hoe moet een werkgever een degelijk onderzoek doen? En vooral hoe wordt voorkomen dat er benadeling plaatsvindt van de melder van het grensoverschrijdende gedrag? Hiermee creëer ik bewustwording over de impact op mensen en hoop ik dat #metoo stopt. Daarom word ik steeds vaker betrokken bij verander-trajecten op de werkvloer, zeker ook inzake grensoverschrijdend gedrag (#MeToo) en andere ongewenste omgangsvormen.

Wil jouw werkgever hier eens naar kijken? neem gerust contact op of wijs je werkgever alvast op een helder rapport wat recent verschenen is.

Bureau Clara Wichmann

Daarnaast werk ik soms samen met het bureau Clara Wichmann om slachtoffers zich minder alleen te laten voelen en bij te dragen aan betere wet- en regelgeving bij grensoverschrijdend gedrag. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren aan het doorbreken van de stilte, het zwijgen, de schaamte en het schuldgevoel. En tevens passende wet- en regelgeving te stimuleren. Ik weet als geen ander hoe belangrijk veiligheid op de werkvloer is.

Impact op privé-relaties

Daarnaast begrijp ik ook goed wat lange onveiligheid doet, met jezelf en je (intieme) relaties. Daarom combineer ik dit ook met mijn expertise over relatiecoaching.