De balans tussen autonomie/vrijheid en verbinding

De balans tussen autonomie/vrijheid en verbinding

In gezonde relatie bestaat er regelmatig een spanningsveld tussen goed doen voor jezelf (in een bepaald moment) én voor jullie samen/je partner: waarheen gaan we op vakantie? Gaan we samen of alleen naar x? Koken we vanavond a of b? Geef ik toe aan mijn verliefdheid op een ander? Ik heb iets gedaan waar ik me voor schaam/schuldig over voel, en dit kan de ander kwetsen, dus zal ik het dan maar verzwijgen/erover liegen? Kortom, wat is belangrijker voor jou: vrijheid of verbinding? Of waar ligt jouw balans?

Lees meer

Goede reden om vreemd te gaan?

Goede reden om vreemd te gaan?

In veel relaties is er sprake van ontrouw of vreemdgaan. Toch hebben velen van ons er een oordeel over, mede ten gevolge van de angst voor de gevolgen en de pijn van het vreemdgaan.

Op basis van de verschillende definities van ontrouw/overspel lopen de getallen uiteen van 25 tot wel 75 procent. Maar waarom gaan zoveel mensen toch vreemd? Ligt dat aan onze neurotransmitters en hormonen? En gaan ze (we?) ergens van weg (lees: vlucht) of juist naartoe? En is dat een goede reden?

Lees meer

Wat zou ik doen als dit de eerste date was?

Wat zou ik doen als dit de eerste date was?

Het idee van een frisse start van een eerste date is vaak erg aanlokkelijk: je kan dan je oude pijn en frustraties loslaten, en het geleerde meenemen. Hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen, en hoe meer je leert over het hebben van een relatie dan op je eerste afspraakje. Wetende wat je nu weet, hoe zou je je dan gedragen op je eerste date met je huidige partner?

Lees meer

Test nu GRATIS je relatie met een eenvoudige relatieTEST!

Test nu GRATIS je relatie met een eenvoudige relatieTEST!

Wil jij op basis van een eenvoudige relatietest de status weten van jouw relatie? Vul dan zelf snel de gratis relatietest in, en stuur ook de test tevens naar je partner. Leg daarna jullie uitslagen naast elkaar en ga het gesprek met elkaar aan.

Je kunt deze zelf invullen en uiteraard ook je partner vragen het zelf te doen. De resultaten zijn enkel voor jou zelf te zien (aangezien je de excel-file echt download).
Als je de gratis relatietest hebt gemaakt, kun je zien hoe jij je verbonden voelt in je relatie.

Lees meer

Het is lastig om met mij (samen) te leven, omdat..

Het is lastig om met mij (samen) te leven, omdat..

Iedereen heeft zijn/haar imperfecties. Ik noem deze altijd liefkozend zijn/haar “gektes”. Dit onderscheidt ons van anderen. Dit geeft kleur aan wie je bent. Dit maakt je jou uniek en onderscheidend! Bovendien voorkomt dit saaiheid en sleur.

We willen dan ook helemaal niet dat andere mensen perfect zijn. Wat we werkelijk nodig hebben, is een gevoel dat anderen hun imperfecties begrijpen. Dat ze het aan ons kunnen uitleggen op een rustig moment. En niet op een moment dat het net pijn heeft gedaan.

Welke karaktereigenschappen en gewoontes maken het lastig om met jou samen te leven? Wat is voor jou een no-brainer, maar wordt door anderen soms omschreven als “niet-normaal“?

Lees meer

Vreemdgaan-test

Vreemdgaan-test

Regelmatig krijg ik in mijn praktijk een stel, waarvan er één zegt: “hij/zij is vreemdgegaan!, en dus heb ik recht om… (me zo te gedragen en kan ik de ander nooit meer vertrouwen)”. Uiteraard vraag ik dan uit: wat is er gebeurd? En wat is jouw definitie van “vreemdgaan”? Kent de ander jouw definitie? Welke gevoelens heb je erbij? (Her)ken je dat gevoel van vroeger?

In deze blog geef ik je een handige test om jouw visie op bedrog te delen met je partner.

Lees meer

Poly-ame-wattes? Nee, polyamorie!

Poly-ame-wattes? Nee, polyamorie!

“Polyamorie, wat is dat eigenlijk? En is dat niet hetzelfde als vreemdgaan? Mensen die dat doen, hebben zeker vaak relatietherapie nodig?” Dit zijn wel eens reacties die ik krijg op verjaardagsfeestjes als mensen horen dat ik me als relatiecoach onder andere heb gespecialiseerd in non-monogamie (en dus ook polyamorie en andere vormen van open relaties).

Daarom wil ik in deze blog graag iets meer vertellen wat polyamorie wel is en waar mensen dan tegenaan kunnen lopen in hun relatie.

Lees meer

Dankbaarheid uiten naar je partner

Dankbaarheid uiten naar je partner

Je partner en jij hebben de afgelopen periode veel meegemaakt. Zij/hij heeft je wellicht opgevangen toen je woorden had met je moeder of een confrontatie had met een collega. Je partner heeft je getroost en vastgehouden. Mogelijk heeft jouw partner jou ook weleens behoed van het toegeven aan sommige natuurlijke impulsen, zoals onredelijk worden. Je hebt zaken bereikt, die je alleen niet voor mogelijk gehouden zou hebben. Kortom, je partner heeft je geholpen een mooier mens te worden.

Lees meer

Waarom zet ik brainspotting in bij relatiecoaching?

Waarom zet ik brainspotting in bij relatiecoaching?

Brainspotting is een erg effectieve methode voor verwerking van oude pijn, trauma’s en andere blokkades. Met deze techniek bereik je gebieden in de hersenen die zich buiten de ratio/logisch denken bevinden. Brainspotting richt op het verwerken van (on)bewuste blokkades die jezelf (en daarmee anderen) in de weg zitten. Brainspotting ondersteunt daarmee ook op het voorkomen van het triggeren van deze oude pijn. Daarom heeft dus veel impact op kwaliteit van leven en ook je relatie. Daarmee is het een prachtige tool bij relatiecoaching!

Tevens is brainspotting ook zeer effectief gebleken bij het optimaliseren van (sport)prestaties.

Lees meer