Dankbaarheid uiten naar je partner

Je partner en jij hebben de afgelopen periode veel meegemaakt. Zij/hij heeft je wellicht opgevangen toen je woorden had met je moeder of een confrontatie had met een collega. Je partner heeft je getroost en vastgehouden. Mogelijk heeft jouw partner jou ook weleens behoed van het toegeven aan sommige natuurlijke impulsen, zoals onredelijk worden. Je hebt zaken bereikt, die je alleen niet voor mogelijk gehouden zou hebben. Kortom, je partner heeft je geholpen een mooier mens te worden.

Rupsje nooitgenoeg?

Een cruciaal punt in jullie leven samen is: zij/hij begrijpt en accepteert wie je bent. Hier ben je uiteraard dankbaar voor. Net als hetgeen hij of zij allemaal voor je doet en laat.. Wat je van de ander hebt geleerd. De aandacht, knuffels, complimenten en cadeaus die je hebt mogen ontvangen. En de tijd die jullie samen hebben mogen doorbrengen.

Het is helaas toch niet eenvoudig om “even” een lijstje van al deze zaken te maken. Dit komt gedeeltelijk doordat je bekend bent met zijn/haar gedrag en steun, maar vooral ook omdat het lastig is om een correct beeld te hebben van wie je vroeger (zonder je partner) was.

Daarnaast is het ook lastig om dit soort kwetsbaarheden als dankbaarheid te uiten. Dit vraagt om vertrouwen en openheid. Soms is dat op stressvolle momenten als kerst eventjes ver te zoeken..

Is het een verwijt of verlangen?

Het is erg gebruikelijk om de waarde van de gewoontes van de ander soms minder te zien en waarderen. Op zulke momenten richt je je aandacht op waar je wel support bij nodig hebt en niet krijgt. En soms uit je zelfs je onvrede hierover, omdat je iets meer of anders verlangt…

We weten allemaal: wat je aandacht geeft, bloeit. En wat je water geeft, groeit. Besteed de komende tijd daarom wat extra tijd en waardering aan hetgeen je fijn vindt aan je partner en waar je blij mee bent. Dit mogen ook hele kleine dingen zijn, als het inschenken van een kopje thee of een aai over je rug. Je zou elke dag 3 zaken kunnen opschrijven waar je dankbaar voor bent in de komende maand.

Geïrriteerd of geholpen?

Dankbaarheid kan je overigens ook voelen naar mensen of dingen die ooit onprettig waren. Dit klinkt wellicht wat gek, daarom zal ik een voorbeeld hiervan geven. Wellicht ben je dankbaar, retrospectief, voor een leraar op school die je heeft gestimuleerd om beter je best te doen. Dat geldt natuurlijk ook voor een partner, die wellicht even niet aardig voor je was, maar je wel gaf wat je nodig had op dat moment.

Kerst-actie

de lijst van de kerstman

Toch is het kerst. En bij kerst hoort dankbaarheid. Schrijf daarom eens een lijstje of maak een kaartje/brief en bedank je partner voor alles wat zij/hij voor jou heeft gedaan en betekent. Dit versterkt jullie verbinding. Benoem hierin heel precies en oprecht waar je blij en dankbaar voor bent in jullie leven samen en in de ander specifiek.

Fijne feestdagen!

Anne Marie

ps wat is de achtergrond van deze blog? Aan mijn voordeur hangt momenteel een bord met de vraag: waar ben jij je partner dankbaar voor? Hiermee wil ik de wandelaars in mijn straat stimuleren om de dialoog met elkaar aan te gaan en de verbinding met hun partner te versterken.