Vreemdgaan-test

Regelmatig krijg ik in mijn praktijk een stel, waarvan er één zegt: “hij/zij is vreemdgegaan!, en dus heb ik recht om… (me zo te gedragen en kan ik de ander nooit meer vertrouwen)”. Uiteraard vraag ik dan uit: wat is er gebeurd? En wat is jouw definitie van “vreemdgaan”? Kent de ander jouw definitie? Welke gevoelens heb je erbij? (Her)ken je dat gevoel van vroeger?

In deze blog geef ik je een handige test om jouw visie op bedrog te delen met je partner.

Jaloezie en vertrouwen

Wat voor de één bedriegen (“cheating”) is, is voor de ander acceptabel. Wanneer is het voor jou “vreemdgaan”? Bijvoorbeeld, als je jezelf afvraagt: ‘zou mijn partner boos/verdrietig zijn als hij/zij mij dit zag doen?’ Als het antwoord ‘ja’ is, dan zou dit bedriegen/vreemdgaan kunnen zijn.

Tevens komt bij bedriegen ook het thema jaloezie kijken. Wanneer mensen weinig vermogen hebben een ander te vertrouwen, zijn zij vaak sneller jaloers en zullen zij gedrag eerder als bedriegen ervaren. Soms hebben mensen die snel jaloers zijn te maken met:

  • eigen onzekerheid
  • nare dingen hebben meegemaakt in hun jeugd
  • een eigen visie op trouw/ontrouw hebben

Het is dan ook essentieel dat je de achtergrond van de jaloezie kent en begrijpt. In onze coachings-gesprekken gaan we dit samen onderzoeken. En welke gevoelens ervaar je nog meer?

Ook komen er bij het stel vaak gevoelens kijken die betrekking hebben op je eigenwaarde:

  • ben ik wel goed genoeg?
  • schiet ik tekort?
  • wat doe ik fout?

Gevoelens en emoties

Spelen naast de handeling/daad nog meer zaken mee in jouw beleving? Vind jij het bijvoorbeeld moeilijker/onacceptabeler/bedreigender/onveiliger/pijnlijker/onveiliger/meer onzeker/ meer doen met jouw vertrouwen/respectlozer/meer gevoel van onmacht oproepen als één van de zaken een rol speelt:

  1. Veilig/onveilige seks?
  2. De locatie (eigen huis, vakantie met vrienden, zakenreis etc.)?
  3. Aanwezigheid van bekenden/getuigen?
  4. Alcohol/drugs gebruikt worden?
  5. Als je er zelf achter komt vs ander je het zelf vooraf of achteraf vertelt?
  6. Als het eenmalig of opbouwend of herhaaldelijk is? (frequentie)
  7. Er gevoelens (van liefde, verliefdheid, vriendschap of genegenheid) in het spel zijn?
  8. Is er verschil tussen enkel lust of liefde met lust of enkel liefde? Wat is bedreigender?

Welke gevoelens roepen de vorige vragen bij jou op? Waar voel je een fysieke emotie in je lijf? Omschrijf die eens?

Doelstelling vragenlijst:

Bij bedriegen draait het soms om het (stiekem) delen van intieme, romantische en/of seksuele gevoelens/gedrag die je vaak deelt met iemand anders dan je vaste partner. Het is belangrijk dat beide partners het eens zijn over hun eigen definitie hiervan en de definitie van de ander weten/begrijpen. Daarom heb ik een vragenlijst ontwikkeld om het taboe te doorbreken. Download hem en laat me weten wat je ervan vindt! Mis je nog een vorm van bedriegen of een gespreksonderwerp? Dan hoor ik het graag!

Tip: druk op opslaan (en niet op openen) om het word-document te downloaden en begin gelijk met invullen.

(Mocht het niet lukken, mail me dan even, dan zal ik je het document toesturen!)

De pijn die je kan voelen als je je bedrogen voelt

ps wat is de achtergrond van deze blog? Aan mijn voordeur hangt momenteel een bord met de vraag: Wanneer voelde jouw partner zich voor het laatst bedrogen? Hiermee wil ik de wandelaars in mijn straat stimuleren om de dialoog met elkaar aan te gaan en de verbinding met hun partner te versterken.