Het is lastig om met mij (samen) te leven, omdat..

Iedereen heeft zijn/haar imperfecties. Ik noem deze altijd liefkozend zijn/haar “gektes”. Dit onderscheidt ons van anderen. Dit geeft kleur aan wie je bent. Dit maakt je jou uniek en onderscheidend! Bovendien voorkomt dit saaiheid en sleur.

We willen dan ook helemaal niet dat andere mensen perfect zijn. Wat we werkelijk nodig hebben, is een gevoel dat anderen hun imperfecties begrijpen. Dat ze het aan ons kunnen uitleggen op een rustig moment. En niet op een moment dat het net pijn heeft gedaan.

Welke karaktereigenschappen en gewoontes maken het lastig om met jou samen te leven? Wat is voor jou een no-brainer, maar wordt door anderen soms omschreven als “niet-normaal“?

Imperfecties laten zien aan je partner?

Deze kwetsbaarheid tonen, is een vorm van kracht. Het is een teken van volwassenheid om te kunnen toegeven dat we soms onuitstaanbaar zijn. En dat we onlogische gewoontes of rituelen hebben. Dat wij een beeld hebben van hoe iets “heurt” te zijn of gedaan “moet” worden.

Net. Als. Iedereen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • welk interieur of outfit echt spuuglelijk is (en geen tegengeluid acceptabel vinden)
  • de manier waarop de vaatwasser ingeruimd “hoort” te worden
  • hoe veel te laat je ergens mag komen of bijvoorbeeld hoe lang je een taxi mag laten wachten
  • wanneer iemand (in jouw ogen) werk-verslaafd is of een alcoholprobleem heeft
  • hoeveel tijd een kind op een scherm mag doorbrengen
  • als slapen met open raam een must is
  • wanneer een bepaald dieet een geloofsovertuiging is geworden
  • een bepaald ritueel wat je frequent moet doen (om wat gevoel van controle te behouden)
  • …..

Kortom, wat vind jij volstrekt “normaal” gedrag?

Achterliggende gevoelens en oplossing

Dit gedrag komt net als de thema’s en issues uit jouw leven die telkens terug. Soms heeft het gedrag zelf een link met terugkerende gevoelens zoals: je alleen voelen, je niet gezien voelen, je niet gehoord voelen, je onbelangrijk voelen, het gevoel hebben dat je je moet veranderen (voor de ander?) etc.

Bij sommige mensen uit het lastige gedrag zich minder frequent of is het minder zichtbaar (c.q. die zijn wellicht iets beter in de schijn ophouden of wellicht lijken de imperfecties meer op de jouwe). Echter, iedereen heeft zijn starheid en veeleisendheid. Het benoemen en erkennen hiervan geeft ruimte en lucht. Dit kan de sfeer enorm verbeteren. Mogelijk kan je er dan zelfs samen om lachen.

Hoe dan ook: iedereen kan af en toe eens sorry zeggen en bewustwording tonen voor het feit dat het soms behoorlijk uitdagend kan zijn om met ze te leven. Om. Met. Jou. Samen. Te. Leven.

Is het benoemen van je eigen imperfecties niet een mooi goed voornemen voor 2021?

Lieve allemaal, een gezond & gelukkig & liefdevol 2021!

Anne Marie

ps wat is de achtergrond van deze blog? Aan mijn voordeur hangt momenteel een bord met de vraag: Welke karaktereigenschappen vindt jouw partner moeilijk om mee om te gaan? Hiermee wil ik de wandelaars in mijn straat stimuleren om de dialoog met elkaar aan te gaan en de verbinding met hun partner te versterken.