Relaties zijn vaak niet zo simpel als we willen dat ze zijn. Ze zitten vol met nuances, emoties, en – je raadt het al – gedoe. Veel mensen vermijden dit gedoe door conflicten te ontlopen, communicatie te beperken of zelfs bepaalde gevoelens weg te stoppen. Maar is dit echt de oplossing? Of leidt het juist tot meer frustratie en afstand? In deze blog gaan we in op wat er gebeurt als we het gedoe in relaties ontwijken, en hoe je beter kunt reageren om samen sterker te worden.
Veel mensen doen dingen (on)bewust om “gedoe” te voorkomen. Wat is gedoe eigenlijk? En doe je dit bewust of onbewust?
Wat is “het gedoe”?
In een relatie kan “het gedoe” van alles zijn: een misverstand, een ongemakkelijke situatie, een ruzie over iets kleins, of een groter conflict dat we liever niet aangaan.
Bijvoorbeeld iets niet vertellen (bv oven per ongeluk laten aanstaan, toen vriend je onverwacht meevroeg om terras op te gaan-met het risico op brand. Of ramen laten open staan met regen-terwijl je weet dat je partner supernetjes is op jullie huis. Of gevoelens hebben voor een ander of zelfs vreemdgaan en dat verbergen.. En ook iemand niet (thuis) willen ontvangen, omdat je dan feedback krijgt over de opruim/hygiëne staat van je huis).
Het gedoe komt vaak voort uit emoties die we niet altijd makkelijk kunnen of willen uiten, of uit zorgen die we liever voor onszelf houden. Wanneer we in plaats van het aan te pakken, het uit de weg gaan, ontstaat er een situatie van stilzwijgende spanning. En dit kan zijn tol eisen op langere termijn.
Voorbeelden van het ontwijken van gedoe
1. Niet praten over probleemgedrag
Veel mensen vermijden gesprekken over lastig gedrag van hun partner, bijvoorbeeld wanneer iemand te weinig tijd maakt voor de relatie, of een slechte gewoonte heeft die irritatie opwekt. Het lijkt misschien gemakkelijker om dit voor je te houden, omdat je de confrontatie niet wil aangaan. Maar door te zwijgen, groeit de ergernis. Je denkt misschien “het zal wel overgaan”, maar in werkelijkheid bouwt de frustratie zich op, en dat zorgt uiteindelijk voor meer gedoe.
2. Conflict Vermijden
Wanneer er een ruzie ontstaat, kiezen sommige mensen ervoor om weg te lopen of het probleem gewoon “in de lucht te houden”, zodat het niet uit de hand loopt. Dit kan tijdelijk een gevoel van rust opleveren, maar het conflict blijft onopgelost en komt vroeg of laat weer terug, vaak in een nog grotere vorm. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van onuitgesproken spanningen.
3. Emoties wegstoppen
Je voelt je gekwetst, maar je zegt er niks van. Je ziet het niet zitten om je kwetsbaarheid te tonen, en je denkt dat het makkelijker is om je emoties voor jezelf te houden. Wat je misschien niet door hebt, is dat je partner jouw terughoudendheid vaak als afstand ervaart. Dit kan leiden tot een gevoel van onbegrip, waardoor je partner zich misschien ook terugtrekt.
Wat gebeurt er als je het gedoe ontwijkt?
Het lijkt misschien fijn om tijdelijk geen gedoe te hebben, maar op de lange termijn leidt het ontwijken van conflicten en emoties vaak tot:
1. Opgekropte wrok: Wanneer je niet eerlijk uitspreekt wat je dwarszit, blijft die frustratie in je zitten. Dit zorgt ervoor dat je op een gegeven moment niet meer kunt genieten van de mooie dingen in je relatie, omdat je onbewust de negatieve emoties blijft dragen.
2. Afstand: Als je geen moeite doet om problemen op te lossen, kan dit ertoe leiden dat je je emotioneel van je partner verwijdert. Je bouwt een muur van stilte en onopgeloste kwesties, die op de duur alleen maar groter wordt.
3. Misverstanden: Het niet communiceren van je gevoelens en behoeften kan ervoor zorgen dat je partner je verkeerd interpreteert. Dit leidt tot nog meer misverstanden en zorgt voor meer spanning in de relatie.
Hoe kun je beter reageren in relaties?
Het antwoord ligt in eerlijk en open communiceren, ook over de ongemakkelijke dingen. Dit betekent niet dat je altijd direct in de aanval moet gaan, maar wel dat je op een respectvolle manier je gevoelens deelt. Hoe kun je dit beter doen?
1. Zeg wat je voelt, niet wat je denkt
In plaats van je partner te beschuldigen (“Jij doet altijd…”) kun je beter focussen op wat jij zelf voelt. Bijvoorbeeld: “Ik voel me gekwetst wanneer je…” Dit voorkomt dat je partner zich in de verdediging gestoken voelt, en opent de deur voor een eerlijk gesprek. Wees open en duidelijk, zodat de ander de kans krijgt om je beter te begrijpen. Je toont hiermee aan dat je de ander als gelijkwaardig en belangrijk ziet, en ook kan omgaan met jouw perceptie. Gebruik hierbij eventueel de geweldloze communicatie techniek.
2. Kies het juiste moment
Probeer niet midden in een ruzie je gevoelens naar buiten te brengen. Kies een rustig moment om je zorgen te delen. Dit geeft je partner de ruimte om te luisteren en te reageren zonder de druk van de emoties op dat moment.
3. Stel jezelf open voor feedback
Het is belangrijk om niet alleen je eigen gevoelens te uiten, maar ook te luisteren naar wat je partner te zeggen heeft. Reflecteer op je eigen gedrag. Dit maakt het makkelijker om samen naar een oplossing te zoeken, en voorkomt dat je relatie een eenzijdig gesprek wordt.
4. Leer elkaar beter kennen en wees eerlijk
Je kan beter uitspreken wat je wel en niet wil en waarom dit belangrijk voor je is, zodat mensen niet een oplossing gaan bedenken voor een probleem wat niet bestaat. En wellicht dat je samen een echte, duurzame oplossing kan bedenken. Probeer dus niet voor een ander na te denken.
Investeer dus tijd in je relatie en praat regelmatig over je wensen, dromen en frustraties. Als je elkaar goed kent en begrijpt, zal het makkelijker worden om problemen snel aan te pakken voordat ze uitgroeien tot groter gedoe. Openheid en respect zijn belangrijk voor vertrouwen en echte verbinding.
Conclusie
Het vermijden van gedoe lijkt misschien de makkelijke weg, maar het is vaak de weg naar meer problemen op lange termijn. Relaties vereisen moed, eerlijkheid en open communicatie, zelfs wanneer het lastig is. Door het gedoe niet uit de weg te gaan, maar het aan te pakken met respect en begrip, creëer je een sterker fundament voor jullie relatie. En dat is uiteindelijk de sleutel tot een gezonde, gelukkige en langdurige verbinding.
tekst gecreëerd m.b.v. AI